Úspěšná příprava čaje závisí na objektivních, ale i subjektivních faktorech. Obecně lze říci, že se odvíjí od kvality čaje a vody, od množství produktu a doby louhování. Svůj význam má však i vaše momentální nálada. Ten samý šálek může v průběhu dne chutnat různě. Je to kvůli čaji, vodě nebo vlastní náladě?
Fascinace čajem! Při přípravě čaje doporučujeme jednu zásadní věc: „Jděte svou vlastní cestou!“ Na přípravu čaje pak nebudete pohlížet jako na nepříjemnou nutnost. Cesta je cílem. K opravdovému požitku z čaje, který jste si vybrali, patří i samotná příprava nápoje.
Každý druh čaje jsme testovali, abychom získali i z odborného hlediska ten nejlepší výsledek a charakter, který vám budeme moci doporučit. Testování zahrnuje zalití přefiltrovanou vodou, nejrůznější dávkování a odlišné délky louhování. Množství čaje a čas louhování se vždy testují na měkké vodě. Tvrdá voda ovlivňuje aroma čaje, proto v tomto případě doporučujeme zvýšit jeho množství nebo zvážit vodní filtr.
Množství sypaného čaje lze odměřit speciální lžičkou nebo odvážit s přesností na gram na digitální kuchyňské váze. Při každém nákupu od nás obdržíte tzv. "Teelamass" - odměrku na čaj, která Vám usnadní dávkování čaje v domácím prostředí. Na každém balení našich čajů je pak k dispozici doporučené dávkování. To můžete dodržovat nebo si podle vlastní chuti upravit. Porcované čaje V našem nálevovém sáčku MasterBag jsou dobrou alternativou pro ty, kdo se nechtějí odměřování zabývat. Doporučená dávka čaje je rovnou k dispozici.
Odměřené množství čaje se zalévá odpovídajícím množstvím vody. Černý čaj, bylinný čaj, rooibos a ovocný čaj zaléváme vroucí vodou. Zelený a bílý čaj se zalévá vodou převařenou a odstavenou.
Náš tip: Pouze nejsilnější čaje typu assam a jeho směsi snesou tvrdou vodu. Pro jemné čaje typu Darjeeling a zelené čaje doporučujeme použít čerstvou měkkou vodu nebo vodu z vodovodu přefiltrovat.
Váš čaj bude potřebovat trochu času, aby se v nálevu uvolnily cenné chuťové látky. Zelené čaje a světlé černé čaje potřebují spíše kratší dobu louhování (1-2 minuty), zatímco silné čaje delší dobu (3-5 minut), rooibos a ovocné čaje pak můžete nechat louhovat i 5-10 minut.
Náš tip: Nastavte si na hodinách se zvukovým signálem dobu louhování krátce před zalitím čaje horkou vodou. Tak nezapomenete čaj ve správnou dobu slít. Po dobu louhování čaje můžete pozorovat rozvíjení čajových lístků a pomalé typické zbarvování čaje.
Připravujete-li sypaný čaj, doporučuje se přelít jej po vylouhovaní do servírovací konvice. U porcovaného čaje v MasterBag® nálevových sáčcích jej po uplynutí doporučené doby louhování vyjmeme z šálku nebo z konvičky.
Náš tip: Pro přípravu sypaného čaje používejte jemné filtry. Lze je zakoupit v mnoha rozměrech, takže si sami vyberete tu správnou velikost pro svou konvici. Ideální pro každodenní přípravu jsou vyjímatelné filtry, s jejichž pomocí nepotřebujete na přípravu sypaného čaje dvě konvice.