Úvod / Články

Články

Earl Grey černý čaj s bergamotem - nejslavnější aromatizovaný čaj

Earl Grey černý čaj s bergamotem - nejslavnější aromatizovaný čaj

7.4.2018

Když Britové v 19 století začali experimentovat s čajovníky a ve velkém začali masovou produkce černého, fermentovaného čaje, začalo se s ním i experimentovat. Jedna z legend vypráví, že při převozu z Dálného Východu byly bedny s čajem v podpalubí poskládány vedle nádob s bergamotovým olejem. Přišla bouře a  bedny s čajem a sudy s bergamotem se promíchaly. Cenný bergamotový olej se vylil do neméně cenného čaje. Díky náhodě tak vznikl dnes nejznámější černý aromatizovaný čaj.

Více >
Přehled DEGUSTACÍ na prodejně - zima / jaro 2018

Přehled DEGUSTACÍ na prodejně - zima / jaro 2018

4.4.2018

Každý měsíc pro vás připravujeme dvě degustace na jedno téma, každou s drobnou obměnou. Otevíráme celý sortiment a představujeme čaje, které by rozhodně neměly v dané skupině uniknout vaší pozornosti. Degustace probíhá na prodejně ve Vodičkově ulici, není-li uvedno jinak, pak od 18 hodin. Střídáme dva osvědčené dny - středy a čtvrtky. Samotná degustace trvá asi hodinu, poté následuje volná diskuse a možnost nákupu degustovaných čajů. Prozatím je vstup na degustace ZDARMA.

Více >
Moringa – kouzelný ayurvédský „strom života“

Moringa – kouzelný ayurvédský „strom života“

14.3.2018

Moringa aneb "strom života" je známý lidstvu od pradávna. Původně pochází z podhůří Himalájí, v době koloniálních impérií se rozšířil do celého indického subkontinentu, Arabského poloostrova i do Afriky a Austrálie. Ve své domovině je především list tohoto stromu velmi ceněný v ayurvédské medicíně, neboť obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a proteinů. V našem sortimentu tento list kombinujeme s jemným ovocem - jahodou.

Více >
Jarní detoxikační čaje - zelené čaje a byliny

Jarní detoxikační čaje - zelené čaje a byliny

8.3.2018

Jaro volá po očistě! Uklízí se doma, na ulicích, na zahrádkách a k tomu patří i jarní očista organismu. I v našem sortimentu máme čaje vhodné pro jarní detoxikaci. V zásadě můžete vybírat ze dvou skupin – z čistých zelených čajů a z bylinných směsí. Své účinky na pročištění organismu má ale i brazilské maté nebo řecký horský čaj. Záleží tedy na nás, co si z nabídky vybereme a jak svému tělu pomůžeme k přirozené očistě.

Více >
Jarní čistící a detoxikační čaje

Jarní čistící a detoxikační čaje

1.3.2018

Již od pradávna se s příchodem jara spojuje touha člověka po čistotě, uspořádání myšlenek i zlepšení tělesného zdraví, často podlomeného dlouhou zimou a nedostatkem slunečního svitu. Nedílnou součástí očistných kůr byly už ve starověku a ve středověku léčivé čaje a bylinné nálevy. Spolu s úpravou jídelníčku tak naši předci upravili i pitný režim a zařadili do něj speciální čaje. Dnes jsou nejčastějšími čaji pro detoxikaci čaje bylinné nebo pravé zelené čaje.

Více >
Zázvorový čaj aneb seriál o bylinkových čajích

Zázvorový čaj aneb seriál o bylinkových čajích

18.2.2018

Víte, že zázvorový čaj a zázvor jako koření je součástí evropské kuchyně už od středověku? Přitom zázvor v našich končinách vůbec neroste, naopak pravý zázvor pochází z velké dálky, až z daleké Číny a Indie. Do Evropy se dostával po tradičních kupeckých stezkách z dálného východu i díky tomu, že se zázvorové oddenky (kořen) téměř nekazí.

Více >
Zimní čaje na zahřátí – zázvor a koření, ovoce, rooibosy i pravé čaje

Zimní čaje na zahřátí – zázvor a koření, ovoce, rooibosy i pravé čaje

4.2.2018

Zimní čaje na zahřátí – to je ideální pitný režim, když venku mrzne, jak praští nebo je sychravo a nevlídno. Příroda nabízí řadu čajových variet, které nám v zimě zpříjemní život. Horký čaj je už sám o sobě vynikající na zahřátí, pokud je připraven ze zázvoru nebo s dalším kořením, s africkým rooibosem nebo pokud je to silný ovocný čaj, pak je o gurmánský zážitek postráno. Pro milovníky klasiky pak určitě přijde vhod také černý čaj s rumem.

Více >
Slazení čaje jako projev barbarství nebo součást moderní čajové kultury?

Slazení čaje jako projev barbarství nebo součást moderní čajové kultury?

24.1.2018

Slazení čaje je téma pro živou diskusi – existují zastánci ortodoxního (tradičního) přístupu k čaji, kteří slazení čaje považují za „barbarský čin“ hodný trestu. Na druhé straně mohou jít extrémy až tak daleko, že je cukr do čaje přidáván záměrně už při výrobě, aby „zákazníkovi lépe chutnal“. Přitom slazení čaje je v některých případech ospravedlnitelné i v klasické čajové kultuře, jinde je spíš osobní záležitostí každého konzumenta, u vybraných čajů se pak spíše nedoporučuje.

Více >